Zdravá výživa v jižních zemích Evropy stojí a padá s olivovým olejem

Vychutnat si zdraví na talíři, dopřát si olivový olej, na kterém je možné péct, smažit i přidávat jej do studené kuchyně, tedy například různých zeleninových salátů. Část světa, kde se opravdu nespěchá, lze tedy jen doporučit – kdo se jednou seznámí s dobrým olivovým olejem, nebude chtít už nikdy nic jiného a dá vale jiným alternativám. Nakonec, když se olej právě z oliv dá využít pro ryby, červené maso i rizoto nebo těstoviny, není už důvod hledat cokoliv jiného. Má vysoký kouřový bod a je plný vitamínů a antioxidantů, co víc dodat!

Chutná skvěle, pohladí vám nejen žaludek…

Moderní zdravá výživa sází na Itálii a Španělsko, zdejší kuchyně je pověstná používáním olivového oleje snad každý den. Můžete se s ním i namasírovat nebo použít lžičku na vlasový zábal, ale vlastně nedosáhnete takového efektu, jako když jej pevně zařadíte do jídelníčku. Už za pár dnů bude nejen lepší trávení, ale získáte i více chuti do života. Začnete žít zdravěji a začne to být vidět i navenek, není tedy proč váhat. Olivový olej zná lidstvo už tisíce let, chutnal antickým Řekům i Římanům, zabraňoval vzniku žaludečních vředů a podnítil játra pracovat ještě usilovněji – vždyť jde o hlavní detoxikační orgán těla! Omladí pleť, prospěje i při cukrovce, můžete jej využít například i během redukčních diet. A jen tak mimochodem, v kuchyni nešetřete fantazií, protože tento olej si tyká s čokoládovým dortem stejně tak dobře, jako s rybími specialitami. Zkuste třeba olivový olej na těstoviny přímo z istrijských hájů, ten s označením Ex Albis. Hodí se i pro grilované ryby, luštěniny nebo sýry, takže alternativ, co připravit k obědu nebo večeři, máte opravdu celou řadu. Jeho krásná vůně, kde poznáte mátu a rajčata, už je jen pověstnou třešničkou na dortu. Dejte proto přednost kvalitě a ta vás obohatí nejen vynikajícím aroma, olivy se vám zkrátka už brzy dostanou až pod kůži…

Publikováno: 28. 06. 2020

Kategorie: Trendy a zajímavosti

Autor: Alena Bílková