Ostropestřec mariánský a jeho vliv na zdraví

Ostropestřec mariánský je plevelná rostlina pocházející ze Středomoří. Vyznačuje se fialovým květem a bohatým obsahem příznivých látek. Mezi blízké příbuzné ostropestřce patří oblíbené květy sedmikrásky a pampelišky. Extrakt z plodů ostropestřce mariánského je stejný jako extrakt ze semen.

“Zázračný” antioxidant silymarin

Sušené plody ostropestřce mariánského obsahují komplex flavonoidů zvaný silymarin, který je hlavní účinnou látkou. Silymarin má antioxidační vlastnosti a může pomáhat v boji proti oxidaci zdravých buněk. Silymarin je flavonoidní komplex složený ze silibininu, silidianinu a silicristinu. Předpokládá se, že tato silná antioxidační sloučenina pomáhá bojovat proti volným radikálům v játrech. Účinná látka ostropestřce mariánského zvaná silymarin je zodpovědná za blahodárné účinky ostropestřce mariánského.

Tip: Kvalitní doplněk stravy s obsahem ostropestřce mariánského, ale také neméně oblíbený blahodárný kotvičník zemní, zakoupíte v eshopu nakupzdrave.cz.

Jak ostropestřec mariánsky posiluje zdraví?

Podporuje funkci jater: Jednou z nejznámějších funkcí ostropestřce mariánského by měla být podpora a ochrana jater před škodlivými volnými radikály. Předpokládá se, že silymarin jako silná antioxidační sloučenina pomáhá bojovat proti volným radikálům v játrech. V roce 2006 studie provedená na myších potvrdila potenciální přínos ostropestřce mariánského při zlepšování poškození jater způsobeného dietou. Játra jsou jedním z největších orgánů v těle a podílejí se na detoxikaci toxických látek. Doplňky stravy, jako je například tento sušený drcený regenerační ostropestřec mariánský, podporují zdravou funkci jater. Ostropestřec mariánský zároveň chrání četné jaterní buněčné membrány a zpomaluje rychlost vstřebávání toxinů do jater.

Může snižovat hladinu špatného cholesterolu: Ukázalo se, že ostropestřec mariánský snižuje hladinu cholesterolu u lidí trpících cukrovkou. Lidé s cukrovkou se často potýkají s problémy s vysokou hladinou cholesterolu, a proto se na těchto subjektech provádí více studií, jejichž výsledek byl shledán pozitivním. Je třeba provést další studie, ale již nyní je zřejmé, že antioxidant silymarin může také ovlivňovat regulaci hladiny inzulínu a vyrovnávání hladiny cukru v krvi.

Může pomoci při léčbě hepatitidy: Mnohé studie potvrdily, že ostropestřec mariánský má také sloučeniny, které mohou působit proti virům a zánětům. Studie z roku 2008 zjistila, že pacienti s hepatitidou C, kteří užívali silymarin, měli méně a mírnější příznaky jaterního onemocnění a o něco lepší kvalitu života.

Podpora správného trávení: Každý orgán hraje důležitou roli v procesu trávení. Aby byl proces trávení při každém jídle úspěšný, je důležité, aby vaše orgány pracovaly efektivně. Ostropestřec mariánský, který má vysoký obsah silymarinu, pomáhá snižovat zánět jater a opravovat poškozené buňky. Je také známý jako demulgent, což znamená, že měl schopnost změkčovat sliznice, hojit zanícené střevní stěny a zklidňovat příznaky.

Vzhledem k negativním změnám životního stylu, nadměrné konzumaci rychlého občerstvení a znečištěnému ovzduší se stává velmi důležitou péče o naše játra, která jsou zásobárnou živin. Zmíněné hlavní výhody ostropestřce mariánského jasně říkají, že není určen jen pro kulturisty a sportovce, ale pro širokou veřejnost.

Napiš komentář

Napsal Redakce