zdraviastrava.cz

3 netradiční způsoby přípravy kávy, které musíte vyzkoušet

O tom, že kávu miluje drtivá většina pracujících, kterým pomáhá nastartovat den a zabrání jim neusnout za pracovním stolem po příjemném obědě, nemůže být pochyb. Vůně kávy však dokáže navodit dokonalý pocit domácí pohody i ve chvílích odpočinku, kdy si jen tak pomalu a v klidu vychutnáváte ten svůj šálek. Příprava nápoje z pražené kávy je stará již několik stovek let, každý kout světa má ale svůj originální přístup k tomuto nápoji, který vlivem rozdílné přípravy poté chutná naprosto rozdílně. Naštěstí si doma můžeme vyzkoušet některý pro naše krajiny méně obvyklý způsob přípravy a porovnat jej s tím naším klasickým. Ať již budete kávu připravovat jakýmkoliv způsobem, nezapomeňte na to, že jejím základem je kvalitní a profesionálně upražená káva.

Jak dělají kávu v Indii a v Řecku? V džezvě

Džezva je poměrně malá kovová nádoba s delší rukojetí, která je typická pro silnou arabskou kávu. Pro přípravu kávy v džezvě je potřeba naplnit nádobku do tří čtvrtin objemu studenou vodou, přidat cukr a kávu a postavit na plotnu. Poté co začne objem nádoby vřít, je na čase ji odstavit z plamene. Tento postup se opakuje alespoň třikrát za sebou. Zkuste si takto připravenou kávu okořenit špetkou chilli a těšte se na zážitek, který vás povznese k nebesům.

Za Napoleonem na French press

Příprava kávy pomocí přímé extrakce s konečnou filtrací přes kovové sítko je starší než si myslíte. Její historie sahá až do Francie v období napoleonských válek a je pravděpodobné, že kávu si tímto způsobem nechával připravovat i samotný vojevůdce. Do nádoby French pressu vložte přiměřené množství kávy a zalijte horkou ale ne vařící vodou. Nechte louhovat maximálně 5 minut a poté postupně stlačte. Dejte pozor, aby pohyb nebyl příliš prudký, skleněná nádoba by tlak nemusela vydržet.

Praktický Dripper by neměl chybět v žádné domácnosti

Překapávanou kávu miluje mnoho národů. Není tak hutná jako káva turecká a přitom stále obsahuje poměrně slušné procento povzbuzujících látek. Pro její přípravu oceníte praktický Dripper, což je vlastně trychtýř s otvory na spodní straně, do něhož se vkládá jednorázový papírový filtr, do něhož kávu vložíte a zalijete horkou vodou. Nápoj začne ihned vytékat na spodní straně Dripperu, proto je praktické jej postavit nad nádobu, do níž chcete kávu připravit.

Ať již budete kávu doma připravovat některým z těchto způsobů nebo si jen zmáčknete tlačítko na vašem kávovaru, nezapomeňte, že jednou z nejdůležitějších ingrediencí je kvalitní voda. Čistěte tedy pravidelně svoji rychlovarnou konvici od vodního kamene profesionálními odvápňovacími prostředky, a jestliže jste šťastnými majiteli kávovaru s vodním filtrem, nezapomeňte na jeho pravidelnou výměnu.

Napiš komentář

Napsal Redakce
zdraviastrava.cz