Vše o kešu: Kde oříšky rostou a čím jsou prospěšné lidskému tělu?

Kešu oříšky se v přírodní formě hojně používají pro výrobu domácího rostlinného mléka nebo jako chutná surovina pro zdravé vaření. Nejvíce lidí je však miluje v pražené, solené i ochucené formě jako rychlou svačinku či vynikající zobání k večernímu pivu a filmu. Víte ale, odkud jeden z nejoblíbenějších druhů oříšků vlastně pochází a čím jeho konzumace prospívá lidskému tělu?

Vzácná jablíčka, která pocházejí z Afriky a zpracovávají se v Asii

Většina lahodných kešu oříšků pochází z afrických oblastí Nigérie, Tanzanie a Mozambiku. Právě v těchto oblastech se daří ledvinovníku západnímu. Tento strom původem ze severovýchodní Brazílie, na kterém kešu rostou, plodí kešu jablíčka, která k dozrání potřebují v průměru 3 měsíce. Jablíčka uvnitř ukrývají vždy po jednom nepukavém plodu – kešu oříšku – ve skořápce. Po tříměsíčním zrání jeden zdravý strom přinese něco mezi 60 a 80 kg vyloupaných oříšků, což není mnoho.

Takto vypadají  oříšky“cashew“ na stromě. Poznali byste je?

Navzdory africkému původu drtivá většina kešu hned po sklizni putuje hned do Asie. Zejména ve velkých továrnách ve Vietnamu a Indii se pak zpracovávají do podoby, v jaké následně putují do supermarketů a obchodů s potravinami po celém světě, Českou republiku nevyjímaje. Málokdo ví, že vedle samotných oříšků se v potravinářském průmyslu využívá i dužina jablíčka. Z té vznikají zejména kompoty, mošty, džemy i krmivo pro dobytek, z vylisované šťávy pak dokonce ocet nebo alkoholické nápoje.

Lék na srdce, pokožku či nervy

Kešu oříšky ale není vhodné zahrnout do svého jídelníčku jenom kvůli skvostné chuti, ale také díky zdravému složení a z toho plynoucích blahodárných účinků na fungování našeho organismu. Minerální látky jako železo, fosfor, draslík, měď, vápník nebo hořčík jsou důležité nejen pro cévy a srdce, ale také oči, pokožku a nervovou soustavu. Nadto dodávají tělu energii a během náročných dní nám tak pomáhají odolávat únavě i stresu. Vždy čerstvé je sežnete na nutily.cz.

Napiš komentář

Napsal Redakce