3 způsoby přípravy Yerba Maté: Který vám sedne nejvíce?

Yerba Maté jsou sušené a drcené lístky Cesmíny paraguajské, kterým je přisuzována řada blahodárných účinků. Yerbu můžete ochutnat jako jemně nebo hrubě mletou, krájenou, ochucenou, oslazenou anebo promíchanou s dalšími bylinkami. Chuť připravovaného nápoje tak může ovlivnit nejen varianta, kterou zvolíte, ale i způsob jeho přípravy. Který si vyberete?

Nejjednodušší a nejrychlejší způsob


Pokud vás tlačí čas, ale přesto si šálek Yerba Maté nechcete odepřít, zkuste nejjednodušší způsob přípravy. Do kalabasy na Yerba Maté vložte tři lžíce sušené směsi, nalijte na ni trochu vlažné vody a lehce promíchejte bombillou. Pokud ale doopravdy spěcháte, můžete tento krok přeskočit a lístky zalít přímo vodou o teplotě 75 a 80 °C. Nechte louhovat tři minuty a poté si již můžete nápoj vychutnat.

Mohlo by vás zajímat: Proč dát přednost Yerba Maté před kávou? Tady je rovnou několik důvodů!

Tradiční a rituální způsob

Pokud máte dostatek času a chcete přípravu Yerba Maté proměnit na pravý a nefalšovaný rituál a nevšední zážitek, připravte si i střední nebo velkou kalabasu a naplňte ji do dvou třetin sušenou směsí. Následně dlaní jedné ruky zakryjte horní část kalabasy a druhou rukou uchopte nádobu zespodu. Takto směs postupně promíchávejte a přestaňte ve chvíli, kdy hora suché směsi zůstane v kalabase pod úhlem 45 °. V tuto chvíli zalijte směs trochou vlažné vody. Asi tak, aby se voda vsákla do spodní části vytvořené hory. Poté vsuňte po straně hory do nápoje až ke dnu bombillu a připravte si vodu o teplotě 80 stupňů. Nechte ji vychladit na cca 75 °C a opět pod 45 ° úhlem dolívejte. Lehce odsrkněte a opět dolijte ohřátou vodou. V tuto chvíli je nápoj připravený ke konzumaci.

Kombinovaný způsob

Tímto způsobem můžete připravit Yerba Maté, jehož pravidelné popíjení považují mnohé výzkumy za zdraví prospěšné, tradičně i ve chvíli, kdy nemáte dostatek času, ale nechcete se o samotný rituál ošidit. Do kalabasy odměřte tři polévkové lžíce sušené směsi Yerba Mate, sušinu sklepněte na jednu stranu a na druhou nalijte trochu vlažné vody. Nechte vstřebat a pod konec sušiny zasuňte bombillu. Následně ohřejte vodu na 80 °C, zalijte směs až po vrch a máte hotovo!  

Publikováno: 03. 09. 2023

Kategorie: Trendy a zajímavosti

Autor: Lenka Vokounová