Kdo chce žít skutečně zdravě, měl by co nejvíce hledět na to, co konzumuje. Aby to měl jednodušší, jsou zde různé směry. Mezi hlavní patří raw, bio, nebo také eko. O co konkrétně se jedná a jaká je hlavní charakteristika? Podívejme se.
Raw
Poměrně zajímavý směr. Pokud by mělo dojít k překladu tohoto slova, lze ho označit jako něco, co je surové a nezpracované. A přesně takto raw strava vypadá. Laicky řečeno se jedná o stravovací směr, který je založený na konzumaci syrové stravy. Vychází z veganství, což znamená i to, že základem je zeleninová strava. Obecně lze říci, že do této oblasti spadají všechny druhy přípravy, u kterých nedošlo v daném procesu ke zvýšení teploty nad 42°C. Potraviny tedy je možné upravovat – sušit, mixovat, pasírovat, ale nikdy nesmí dojít k překročení této teploty.
Bio
Toto je v dnešní době poměrně zajímavý směr, který je založený na pěstování, ale i chování zvířat zcela bez chemie. Jde tedy o označení čistého hospodářství, vlivem kterého se neobjevují žádné chemické cizorodé látky. A to jak ve výsledné plodině, tak se nedostávají ani do přírody – třeba z odpadních vod a podobně. Vše funguje výhradně a jenom v souladu s přírodou. Dnes se o tomto označení často mluví i proto, že se jím pyšní takové potraviny, které na něho nárok skutečně nemají mít.
Eko
Pojem velmi podobný výše zmíněnému bio pěstování a chování zvířat. I zde se jedná o metody, které jsou založeny na nepoužívání jakýchkoliv chemických látek. A to jak proto, aby nebyly součástí konkrétního produktu, tak i proto, aby se nedostávaly do přírody. Eko životní styl ale může mít i výrazný přesah mimo potraviny. Souvisí s tím, že se v běžném životě využívá jenom to, co je takzvaně ekologické. Tedy to, co je založeno jenom a výhradně na přírodní bázi a co nijak neznečišťuje přírodu ani při výrobě, ani při následném použití.