Přírodní uchovávání potravin

Pokud mají potraviny delší dobu vydržet, je třeba zaměřit se na jejich správné skladování. Jak by mělo vypadat přírodní uchovávání potravin, díky kterému vydrží delší dobu. S našimi radami se to zaručeně dozvíte.

Použijte svůj sklep

Je součástí vašeho bytu i sklepní prostor? Či jsou sklepy součástí vašeho domu? Ukládejte potraviny právě tam. Pokud zde není nadměrná vlhkost, je to nejlepší volba. V první řadě proto, že ve sklepě je dlouhodobě stabilní teplota, v létě i v zimě. Druhým důvodem je také temno, které mnoha potravinám přispívá. A co do sklepa uložit? Třeba podzimní jablka, stejně jako jde o ideální místo pro brambory.

Sušené vydrží déle

Tohoto pravidla se držte, jelikož se jedná o nejlepší metodu, pokud řešíte přírodní uchování potravin. Pokud koncertní potravinu usušíte, vydrží vám skutečně velmi dlouho. Co ze své domácnosti jistě znáte? Jsou to třeba sušená jablka – křížaly, houby, nebo chilli papričky. Sušit toho však můžete mnohem více. Ideální je sušení v létě na slunci. Hledáte-li rychlejší řešení, využijte moderních sušiček potravin, kdy může být už za pár hodin hotovo. A to vše přírodní cestou, pomocí tepla a proudění vzduchu.

Zamezte přístupu vzduchu

Když není potravina na vzduchu, tak vydrží mnohem déle. Zajistěte to a uvidíte. Základem u přírodního uchování potravin jsou různé hermeticky uzavřené dózy. Když se opět podíváme na moderní řešení, existují takzvané vakuovače, které přebytečný vzduch z nádoby doslova vytáhnou.

Konzervace nikdy nezklame

Jaký přírodní konzervant využít? Může to být třeba sůl – samozřejmě v dobré kvalitě. Nic však nezkazíte ani správnou tepelnou úpravou v zavařovacích sklenicích. I toto je způsob zakonzervování, který je zcela přírodní. Právě teplem dojde k uzavření sklenice a k tomu, že potraviny v ní vydrží třeba i dlouhé měsíce. A nemusí jít jenom o kompoty a okurky.

Publikováno: 21. 12. 2017

Kategorie: Trendy a zajímavosti

Autor: Alena Bílková