Co je to raw, bio, eko

Obsah článku:
  1. Raw
  2. Bio
  3. Eko
Kdo chce žít skutečně zdravě, měl by co nejvíce hledět na to, co konzumuje. Aby to měl jednodušší, jsou zde různé směry. Mezi hlavní patří raw, bio, nebo také eko. O co konkrétně se jedná a jaká je hlavní charakteristika? Podívejme se.

Raw

Poměrně zajímavý směr. Pokud by mělo dojít k překladu tohoto slova, lze ho označit jako něco, co je surové a nezpracované. A přesně takto raw strava vypadá. Laicky řečeno se jedná o stravovací směr, který je založený na konzumaci syrové stravy. Vychází z veganství, což znamená i to, že základem je zeleninová strava. Obecně lze říci, že do této oblasti spadají všechny druhy přípravy, u kterých nedošlo v daném procesu ke zvýšení teploty nad 42°C. Potraviny tedy je možné upravovat – sušit, mixovat, pasírovat, ale nikdy nesmí dojít k překročení této teploty.

Bio

Toto je v dnešní době poměrně zajímavý směr, který je založený na pěstování, ale i chování zvířat zcela bez chemie. Jde tedy o označení čistého hospodářství, vlivem kterého se neobjevují žádné chemické cizorodé látky. A to jak ve výsledné plodině, tak se nedostávají ani do přírody – třeba z odpadních vod a podobně. Vše funguje výhradně a jenom v souladu s přírodou. Dnes se o tomto označení často mluví i proto, že se jím pyšní takové potraviny, které na něho nárok skutečně nemají mít.

Eko

Pojem velmi podobný výše zmíněnému bio pěstování a chování zvířat. I zde se jedná o metody, které jsou založeny na nepoužívání jakýchkoliv chemických látek. A to jak proto, aby nebyly součástí konkrétního produktu, tak i proto, aby se nedostávaly do přírody. Eko životní styl ale může mít i výrazný přesah mimo potraviny. Souvisí s tím, že se v běžném životě využívá jenom to, co je takzvaně ekologické. Tedy to, co je založeno jenom a výhradně na přírodní bázi a co nijak neznečišťuje přírodu ani při výrobě, ani při následném použití.

Publikováno: 11. 01. 2018

Kategorie: Trendy a zajímavosti

Autor: Alena Bílková